Er nettkurs like bra som tradisjonelle kurs?

mann underviser en klasse online lq

Det er ikke SÅ lenge siden nettkurs ikke fantes i det hele tatt, og tradisjonell klasseromsundervisning var eneste alternativ for utvidet kompetanse. Teknologiske fremskritt har heldigvis endret det, og nettkurs blir stadig mer populært.

Til tross for at flere satser på den digitale kursplattformen, er det mange som tviler på hvor effektive de egentlig er.

Hva er et nettkurs?

Et nettkurs er en digital form for undervisning som foregår over Internett, enten via mobil, nettbrett eller datamaskin. Opplæringen består i hovedsak av videoer som er innspilt på forhånd, og tar gjerne for seg et spesifikt kunnskapsområde.

Kursene kan handle om nesten hva som helst, til eksempel hvordan du lager din egen nettside eller hvordan komme i gang med e-postmarkedsføring.

Digitale kursplattformer som eStudium tilbyr kurs oppdelt i temaer og emner, et veldig ryddig opplegg som gjør de lette å følge. Noen kurs kan i tillegg inneholde oppgaver, eller spørsmål du må svare på underveis.

kvinne lytter paa kurs foran laptop lq

Hvor effektivt er nettkurs?

Tradisjonell klasseromsundervisning har eksistert i flere hundre år. Det er naturlig å anta at kvaliteten på et kurs som gjennomføres på nettet ikke kan sammenlignes med det. En annen vanlig antakelse er at det er vanskeligere å huske eller hole på informasjon som læres på nett, eller at læringen ikke tas på samme alvor.

Dette er antakelser som mange har, men som ikke stemmer med de undersøkelser som er gjort de siste årene. Selv om det i klasseromsundervisning brukes flere eksempler, oppgaver, problemløsninger og rollespill, har nettkurs andre store fordeler.

Økt engasjement

Når forelesninger eller undervisningstimer blir lange, kan det være tøft å konsentrere seg. Denne problemstillingen finnes ikke på samme måte for nettkurs, hvor mindre emner kan fullføres i løpet av minutter.

Dette gjør at deltakeren kan holde et høyere konsentrasjonsnivå gjennom hele undervisningen.

Undervisning som gjennomføres på denne måten, altså innen korte tidsrammer (3-10 minutt), kalles for mikrolæring hvor forskning viser at denne type læring øker notering og reduserer distraksjon.

Større mengder læring

Mengden du lærer via et nettkurs vil ofte overstige den mengden du ville lært ved å delta på et fysisk kurs. Når deltakerne i tillegg kan delta på kurs under sine egne premisser, i eget tempo, kan det bidra til å gi økt engasjement.

Når du kan lære noe nytt under egne premisser, vil det gi en positiv effekt på hvor mye du husker av læringen (eller det som kalles for kunnskapsoppbevaring).

Øker deltakelsen

I en undersøkelse utført av Athabasca University av mer enn 700 bedriftselever, foretrakk 87% av dem å utføre digitale kurs eller videreutdanning i arbeidstiden.

Ettersom de fleste yrker ikke har rom for å kombinere de dagligdagse arbeidsoppgavene med undervisning eller kurs, medfører dette en utfordring å gjennomføre for de fleste arbeidsgivere.

Et nettkurs derimot kan enklere tilpasses til en ellers hektisk hverdag. Ved å sette av litt tid hver dag, kan kurset gjennomføres over en lenger periode, uten at den ansatte må være borte fra arbeidsplassen.

glade kollegaer med tommel opp lq

Viktige vurderinger

Vi mener ikke at tradisjonell undervisning er foreldet.

Hvilken undervisningsmetode som er best for deg, er noe du i stor grad må vurdere i forhold til hvor kompleks faget eller emnet er. Det er også viktig å tenke over hvor motivert du er selv, og om du har den tekniske kompetansen til å utføre kurs digitalt.

Noen emner er bare bedre egnet for tradisjonelle kurs hvor du fysisk møter opp. Andre emner derimot, lar seg bedre utføre via digitale kanaler.

Motivasjonsnivå

Hvor motivert du eller dine ansatte er, har mye å si for hvor vellykket kurset blir.

Vær oppmerksom på at et nettkurs vil ikke inneholde de samme motivasjonsfaktorene som tradisjonell undervisning har, som til eksempel en oppmuntrende instruktør eller klassens sosiale fellesskap.

Tekniske forkunnskaper

For de aller fleste vil ikke tekniske forkunnskaper sette en stopper for å delta på kurs. Det eneste kravet er vanligvis at du kan å bruke en nettleser på mobil, nettbrett eller datamaskin.

Noen kurs derimot, kan være litt mer tekniske, og da blir det litt lettere om du har generell kunnskap om hvordan bruke en datamaskin. Vurder derfor om du eller de ansatte er datakyndige nok til å ikke møte store tekniske motbakker underveis.

eldre mann tar nettkurs lq

Er du i tvil om du har de tekniske ferdighetene som kreves for et kurs, anbefaler vi at du tar kontakt med instruktøren på forhånd.

Oppsummering

Det er ingen tvil om at nettstudier øker kunnskapsoppbevaring og er lettere å kombinere med en ellers hektisk hverdag. En ryddig kursplattform hvor kursene er delt opp i overordnede temaer (leksjoner) og mindre emner, gjør at det er lett å delta på undervisning når det passer deg.

Noen emner egner seg derimot dårligere via den digitale plattformen. Det som er vanskeligere å lære på nett er ting som til eksempel involverer personlig utvikling, som lederegenskaper og kommunikasjonsevner. For at deltakerne skal lære det, må de øve mye, noe som er utfordrende å få til på nett.

Fordeler ved nettkurs:

  • Basert på mikrolæring som gir økt kunnskapsoppbevaring
  • Innholdet er delt opp i mindre emner som gjør det lettere å holde seg engasjert
  • Deltakeren kan utføre undervisning på sine egne premisser og vilkår
  • Inneholder større mengder læring til en langt lavere pris

Ulemper ved nettkurs:

  • Ikke alle emner egner seg like godt digitalt
  • Har ikke samme motivasjonsfaktor som tradisjonelle kurs
  • Noen kurs har krav til tekniske forkunnskaper

Det er ingen tvil om at nettbaserte kurs er et flott alternativ til tradisjonelle kurs, men også noen få ulemper og viktige vurderinger som er verdt å merke seg.

Fortell oss gjerne i kommentarfeltet (nedenfor) hva du foretrekker, og hvorfor det er slik.

Relaterte innlegg

Kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *